Dag één van de EK indoor in het Italiaanse badplaatsje Ancona ging van start met de meerkamp.

meerkampdamesEKMastersIndoorAncona

Anja Akkerman (V60) behaalde zilver in een nieuw Nederlands Record met 4021 punten. Dit was een verbetering van maar liefst 503 punten t.o.v. het bestaande record.

De meerkamp begint meteen al goed. Anja won haar serie op de 60mh en neemt daarmee in het klassement de tweede plaats in. Brigitte van der Kamp (V55) staat na het eerste onderdeel 5e en Jannet Vermeulen-Stulen (V60) en Marlou Klaver (V45) nemen beiden de 8e plaats in.

Anja wint haar hordenserie tijdens de EK Masters Indoor in Ancona
Finishfoto van Anja die haar hordenserie wint tijdens de EK Masters Indoor in Ancona

Na het hoogspringen in de meerkamp V60 blijft het wereldrecord van 1.46 gesprongen door “onze” Weia Reinboud nog even overeind. De Britse Carole Filer wist haar beste seizoensprestatie van 1.40 met 2 cm te verbeteren, maar moet voorlopig met 3 foutsprongen over 1.45 nog haar meerdere erkennen in Weia. Anja Akkerman werd wederom tweede op dit onderdeel met een hoogte van 1.30. Jannet Vermeulen-Stulen werd 6e met een hoogte van 1.09. Brigitte van der Kamp (V55) wordt 7e met een hoogte van 1.27. Marlou springt drie keer fout op 1.30 en blijft daardoor met een geldige sprong van 1.27 ver verwijderd van de 1.38 die ze tijdens het afgelopen NK sprong.

Anja wint het derde meerkamponderdeel – kogelstoten, en verstevigt daarmee haar kansen op een mooie podiumplaats. Jannet wordt hier 9e. Brigitte en Marlou verliezen op kogel beiden t.o.v. hun concurrentes.

Op het vierde meerkamponderdeel, – verspringen – wordt Anja wederom tweede. Om haar concurrente Carole Filer die eerder op de dag het hoogspringen al won te kunnen verslaan nam ze in de tweede en derde poging waarschijnlijk wat meer risico wat resulteerde in twee foutsprongen. Jannet komt op dit onderdeel knap tot een 5e plaats. Brigitte springt met 4.20 een nieuw PR en clubrecord V55 voor haar club GAC waarmee ze een vierde plek bezet en weer wat inhaalt op de concurrentie.

Jannet en Marlou winnen beiden hun afsluitende 800 meter. Jannet bezet na dit onderdeel de 5e plek in het klassement, Marlou de 8e. Anja wordt vierde op deze afstand, vlak voor haar rivale Carole. Brigitte komt als 7e over de finish waarmee ze haar puntentotaal op 3589 brengt. Dit is tevens haar positie in het eindklassement V55 en een verbetering van het Nederlands Record. Hiermee eindigen alle Nederlandse deelneemsters op de meerkamp binnen de Top 8.

werpersEKMastersIndoorAnconaDag1

Discuswerpen

Jan van Hooft ging voortvarend van start tijdens het discuswerpen in de categorie M65. Zijn openingsworp van 43.66 was de op één-na-beste worp van alle 22 deelnemers. Poging 2 was helaas ongeldig en in poging 3 wist hij zijn openingsworp niet te verbeteren. De Duitser Siegfried Greiner en Czech Milos Gryc gingen hier in hun tweede poging met een worp van resp. 44.78 en 44.14 wel overheen waardoor Jan bij aanvang van de finale teruggezakt was naar een 4e plaats. In de finale verloor hij helaas nog twee plaatsen doordat de Czech Bedrich Rechka en Duitser Herbert Mussinghof hem voorbijgingen.

In dezelfde wedstrijd bezet Frans de Laat met zijn worp van 38.29 in de tweede poging en een ongeldige worp in poging 3 een 9e plaats, waarmee hij net de finaleserie van drie extra worpen misloopt. Als oudste deelnemer in z’n categorie en gezien het feit dat Frans vooraf als 15e geplaatst stond is dit een goed resultaat.

Kogelslingeren

Yvette Bot-Vleerlag slingert de kogel drie keer buiten de sector waardoor ze geen geldige poging kon noteren.

800m

In de series 800m M65 wisten zowel Hans Smeets als Cees Stolwijk eenvoudig hun series te winnen en direct een finaleplaats af te dwingen. Hetzelfde deed Stan Spangenberg in de categorie M55.

Marcel Scholten (M60) deed het rustig aan in z’n serie, waarin hij als tweede finishte, waarmee ook hij automatisch door is naar de finale die donderdagavond plaats vindt.

Marijn van der Putten (M40) heeft wat last van zijn achilles waardoor hij voorzichtig van start ging en als derde in z’n serie finishte. Z’n tijd van 2:03.34 was echter voldoende om zich direct te plaatsen voor de finale.

60m

In de series 60 meter wint Ko Florusse bij de mannen 65-69 zijn serie en plaatst zich met zijn tijd van 8.35 als tweede voor de halve finale die later vanavond gelopen wordt. Tunde Leidsman (M40) finisht als tweede in zijn serie en is daarmee ook direct geplaatst voor de halve finale. Pierre Lommen (M50) plaatst zich als een van de tijdsnelsten eveneens voor de halve finale in een nieuw PR van 7.78.

In de halve finale weten Ko en Tunde zich eveneens direct voor de finale morgen te plaatsen. De gelopen tijd van 7.80 van Pierre was niet genoeg om de finale te bereiken. Hiervoor had hij 7.73 of sneller moeten lopen.

In de categorie M70 is het Jelle Van Der Schaaf en Roelf Akkerman niet gelukt de finale te bereiken op de 60 meter. Ze finishten met 9.09 en 9.64 als 4e en 5e in de 1e serie. Om als tijdsnelste door te kunnen was een tijd van 8.93 nodig geweest. Jelle en Roelf komen later deze week nog in actie op de 200. Jelle staat ook nog ingeschreven op de 400 meter. “De 60 is een lekkere opwarmer voor de 200“, aldus Jelle. Roelf gaf aan dat zijn slechte tijd veroorzaakt werd door een hamstringblessure.

Bij de vrouwen dringen zowel Valerie Klostermann (V50) als Iris Steverink (V45) door tot de halve eindstrijd. Valerie plaatst zich in de halve finale wederom rechtstreeks voor de finale met een verbetering van het Nederlands record naar 8.38. Iris wordt in de halve finale uitgeschakeld.

Voor Pascale Verschure en Aafke van Dalen zat de 60 meter er na de series V40 alweer op. Beiden liepen met resp. 8.37 en 8.48 een nette tijd onder de 8.5 seconden. Ze moesten echter de strijd aan met o.a. drie atletes die de 8 seconden barriere reeds wisten te slechten in de series.

Zie hier voor het wedstrijdverslag van Fennie van Osch op de website van de atletiekunie.

Tijd Onderdeel Cat. Startlijst/ Uitslag  Nederlandse deelname
08:03 5-kamp: 60mh V60 Uitslag Anja Akkermans-Smits (2e)
Jannet Vermeulen-Stulen (8e)
08:09 5-kamp: 60mh V55 Uitslag Brigitte van de Kamp (5e)
08:21 5-kamp: 60mh V45 Uitslag Marlou Klaver
 09:00 5-kamp: hoogspringen V60 Uitslag Anja Akkermans-Smits (2e)
Jannet Vermeulen-Stulen (6e)
09:44 Outdoor: discus finale M65 Uitslag Frans de Laat (9e)
Jan van Hooft (6e)
 09:55 5-kamp: hoogspringen V55 Uitslag Brigitte van de Kamp (7e)
17:00 5-kamp: 800m V45 Uitslag Marlou Klaver
5-kamp: einduitslag W60 Uitslag Anja Akkerman-Smits (4021pnt – NR!, Zilver)
Jannet Vermeulen-Stulen (2968pnt – 5e)
5-kamp: einduitslag V55 Brigitte van der Kamp (3569pnt – 7e)
5-kamp: einduitslag V45 Marlou Klaver (2744pnt – 8e)
17:18 60 – halve finale V55 Vervallen. Tilly Jacobs vanuit series direct naar finale op 30-3.
17:28 60 – halve finale V50  Uitslag Valerie Klostermann, Tobi (Ilona) Mulder
17:38 60 – halve finale V45  Uitslag Iris Steverink
17:48 60 – halve finale V40 Pascale Schure, Aafke van Dalen uitgeschakeld in series
19:15 60 – halve finale M70 Roelf Akkerman uitgeschakeld in series
19:25 60 – halve finale M65  Uitslag Ko Florusse
19:55 60 – halve finale M50  Uitslag Pierre Lommen
20:10 60 – halve finale M45 Philip van Wijngaarden
20:25 60 – halve finale M40  Uitslag Tunde Leidsman